Dak

toiture
DAKRENOVATIE

AF Energy gebruikt dakpannen van het merk KORAMIC, dat in België symbool staat voor kwaliteit voor de beste prijs. Kleidakpannen van Koramic zorgen voor dak- en gevelbekleding van topkwaliteit.

Koramic is de naam van de afdeling kleidakpannen van Wienerberger, een van de belangrijkste Europese fabrikanten van kleidakpannen. Bijna 125 jaar ononderbroken productie in combinatie met een voortreffelijke vakkennis staan borg voor producten die inspelen op de hoogste eisen en kwaliteitsnormen.

Koramic stelt een uitzonderlijk grote gamma dakpannen voor onder de merknamen van Pottelberg, Narvik, Janssen-Dings, Bisch, Migeon, Langenzenn, Eisenberg en Aleonard. Die gamma omvat maar liefst 28 verschillende dakpanmodellen die beschikbaar zijn in meer dan 50 verschillende kleuren, inclusief

keramische of niet-keramische accessoires zoals KoraFleece onderdakfolie, voor een perfecte dakafwerking.

Veel bouw- of renovatiekandidaten schenken relatief weinig aandacht aan de materialen die voor hun dak gebruikt worden, en dat ondanks het feit dat dit een cruciaal onderdeel vormt van hun bouw. Vergeet niet dat het hier letterlijk gaat om het dak boven uw hoofd!

Het dak is niet alleen belangrijk vanuit esthetisch oogpunt; het beschermt uw woning tegen alle weersomstandigheden. Er zijn veel goede redenen om te kiezen voor de kleidakpannen van Koramic.

toiture
ONDERDAK

Welk systeem kiezen voor het onderdakscherm? Om het houtwerk te beschermen of te voorkomen dat kleine stukjes van de dakbedekking loskomen is de keuze voor een onderdakscherm aanbevolen. In dit dossier verneemt u hoe u het gepaste systeem kunt kiezen en wat de wettelijke voorschriften zijn. Het onderdakscherm kan bestaan uit een meerlagige synthetische teerfolie die in hoge mate dampdoorlatend of weerkaatsend is. Elk product heeft zijn specifieke karakteristieken die inspelen op de aard van de isolatie en de weersomstandigheden. Niet te verwarren met de aanvullende waterdichtheidsproducten (dampscherm, klimaatmembraan) die bijvoorbeeld in bergstreken aanbevolen zijn. Wat synthetische onderdakfolie aangaat zijn er opake en transparante uitvoeringen. Het gaat hier om gewapende folie met microperforaties die meestal gemaakt is van polypropyleen. De onderdakfolie is lichter dan de voorgaande producten en kan bijgevolg sneller aangebracht worden. Hij laat weinig waterdamp door en een goede ventilatie langs de onderkant van de bedekking is dan ook vereist.

Synthetische onderdakfolies met hoge dampdoorlaatbaarheid zetten zeer goede prestaties neer. Deze “hightech” schermen worden gekenmerkt door hun hoge dampdoorlaatbaarheid. Zij zijn voldoende waterdicht om het binnendringen van water te voorkomen, maar hun specifieke textuur vergemakkelijkt de evacuatie van waterdamp afkomstig uit de woning. Daardoor is het mogelijk om hen rechtstreeks op het isolatiemateriaal aan te brengen, zonder dat men voor condensatie hoeft te vrezen. Een scherm wordt beschouwd als zeer dampdoorlaat wanneer het een waarde van Sd => 0,09m kan aantonen, hetgeen overeenstemt met een doorlaatbaarheid van 1 g/m2h.

toiture
DAKISOLATIE

10 goede redenen om uw dak goed te isolere

1. De isolatie van een onverwarmde zolder laat toe 30% energie te besparen. Indien de zolder verwarmd wordt lopen de energiebesparingen nog hoger op.

2. U vermindert de CO2-uitstoot en veroorzaakt dus minder vervuiling.

3. U kunt genieten van premies en fiscale voordelen wanneer u voor een goede isolatie kiest (zie TBR nr. 233, www.ibgebim.be en energie.wallonie.be).

4. Op enkele jaren tijd wint u uw investering terug dankzij de lagere verwarmingskosten.

5. In de meeste bestaande woningen kan het dak gemakkelijk geïsoleerd worden, zonder dat zware renovatiewerken vereist zijn. Voor u eraan begint dient u even stil te staan bij de manier waarop u tewerk zult gaan en het materiaal dat u gaat kiezen.

6. Hoe meer u isoleert, hoe rendabeler ook de andere maatregelen die u treft om energie te besparen zullen zijn.

7. Isoleren zorgt ervoor dat u minder moet investeren in een verwarmingsinstallatie, vermits uw noden verlagen.

8. U respecteert niet alleen het milieu maar verhoogt ook het comfort van uw woning.

9. U voorkomt condensatieproblemen.

10. De wet maakt een goede isolatie verplicht!